ReƮntoarcerea

3/10/2015 10:07:00 p.m. , , 1 Comments

            Blog ? Eu ? Huh..
            Probabil trebuie să am mult timp de pierdut pentru așa ceva, sau cel puțin aveam, acum aproape 3 ani cĆ¢nd am postat ultima dată. Da, atunci aveam mult timp, pe vremea cĆ¢nd școala nu Ć®mi omora creativitatea, timpul, cheful sau energia și puteam să mă ocup și de altceva Ć®nafară de ecuații si curente literare. Dar nu mă plĆ¢ng, dacă ăsta este singurul mod prin care poți avea viitor, atunci știm cu toții de ce ne-am băgat. PĆ¢nă la urmă școala este opțională de la un anumit punct, la fel și un trai decent ce vine odată cu continuarea acesteia și luarea unor studii mai avansate.

            Școală-Liceu-Facultate, eventual un Master, două, apoi succes financiar și social. Cam asta rezultă Ć®n gĆ¢ndurile fiecăruia, procesele matematice duc la acest rezultat. Logic, nu ? Ǝn majoritatea cazurilor, da, după zeci de ani de studii, continui cu zeci de ani de muncă, iar apoi cĆ¢nd iți vezi salariul te gĆ¢ndești că a meritat. Mulți dintre noi investesc bani Ć®n educație, meditații, studii, ca mai apoi sa Ć®i primească Ć®napoi cĆ¢nd se angajează. Ironic, nu ? Ca un ciclu vicios al circulației banului.

            Ǝn fine, voiam să ajung la faptul că mulți dintre noi habar nu au ce vor să facă Ć®n viață, chiar și după terminarea unei facultăți, ceea ce duce la terminarea unei a doua facultăți, poate a treia, cine știe, sunt fel de fel de cazuri. Oamenii vor doar un job, un viitor asigurat, care, după cum ziceam mai sus, face parte din ecuația logică a unei cariere (fie de succes sau nu, ea există). Studiile, că Ʈți plac sau nu, ele te ajută pe viitor la găsirea unor oportunități de muncă, spre exemplu poți să studiezi ingineria, deși o urăști, locul de inginer Ć®l vei avea asigurat. Dar oare asta Ʈți dorești de la viață ? Dupa ce Ć®nveți o grămadă de ani ceva ce nu Ʈți place, să Ć®l și practici pentru restul vieții ? Poate ai un salariu cĆ¢t 3 asistenți medicali, dar ratezi ceva important... O bucată importantă din viață numită timp. Da, pentru că timpul petrecut cu lucruri care nu Ʈți plac se numește timp pierdut (cel puțin pe plan personal).
Singurele momente Ć®n care ar trebui să Ʈți pierzi timpul sunt atunci cĆ¢nd ești nevoit, nu ai de ales, dar dacă tu singur iți alegi un viitor măcinat de stres si neplăceri cauzate de o carieră Ć®n ceva ce nu Ʈți place, dar se plătește bine, Ʈți vinzi singur jumătate din viață, din timp...

            Imaginează-te Ć®n viitor, după ce te-ai angajat undeva unde salariul este direct proporțional cu Ć®njurăturile pe care le-ai scos Ć®n timp ce Ć®nvățai cum să practici teoria din școală, după 9 ore de muncă te Ć®ntorci acasă obosit, nu ai chef de nimic, aprinzi televizorul diagonală 2 metri din sufragerie și te gĆ¢ndești că totuși este prea mic pentru contul tău din bancă, Ć®n continuă creștere. PĆ¢nă la urmă pe ce altceva să dai banii ? Pe ieșiri cu colegii de la servici, care sunt mereu alții ? Prietenii vechi i-ai lăsat Ć®n urmă odată cu timpul și cu preocupările pentru studii avansate din trecut, sau pur și simplu te-ai mutat Ć®n alt loc, cu o facultate mai bună, iar legătura s-a rupt odata cu distanța. Dar hei, acum lipsa financiară din copilărie s-a dus, Ʈți poți permite orice, deși nu mai ai timpul nici măcar să te bucuri de ce poți cumpăra cu atĆ¢tea bancnote.

            Cu toate acestea, există și cazuri Ć®n care oamenii iși aleg un drum cărora le face plăcere să Ć®l urmeze, un drum la capătul căruia sunt și bine plătiți. Totuși, rareori se Ć®ntĆ¢mplă ca ceea ce Ʈți place să faci să fie și ușor, și bine plătit, că altfel toata lumea ar fi urmărit seriale non stop dacă erau și plătiți. Dar lucurile mai puțƮn plăcute, cum ar fi crearea mecanismelor complexe din industrie, ce pot lua și ani, cui mai rămĆ¢neau ?

            Mesajul meu este să te gĆ¢ndești bine la ceea ce Ʈți place să faci, ceea ce vrei să urmezi Ć®n viitor și să te axezi pe el. Cine știe, poate Ʈți descoperi o latură ascunsă ce iubește arhitectura, muzica sau chiar programarea, lucrĆ¢nd de plăcere cu ele. E un semn ca te va ajuta la o carieră de succes, cel puțin pe plan personal, ca pĆ¢nă la urmă, asta contează. Eu unul știu destul de bine unde vreau să mă Ć®ndrept, Ć®nsă nu știu cum se va sfĆ¢rși acest drum, cu satisfacție morală, sau doar financiară ?

            Timpul poate fi prietenul tău sau chiar dușmanul, Ć®n funcție de cum vă ajutați reciproc. E adevărat ca la o vĆ¢rsta destul de tĆ¢nără, suntem preocupați de școală, studii și așa mai departe, dar trebuie sa ai cel putin o oră pe zi Ć®n care nu faci nimic legat de toate astea, o oră "omorĆ¢tă" pe Facebook, Youtube, Instagram sau depinde de preferințele fiecăruia. Cum ar fi ca Ć®n acea oră, doar atĆ¢t, o oră pe zi, să faci ceva ce știi că iți place și te poate ajuta pe viitor, sau chiar să Ć®ncerci lucruri noi, poate descoperi o nouă pasiune. Asta rămĆ¢ne la latitudinea ta, dar fii atent la modurile prin care Ʈți omori timpul, dacă găsești ceva util si plăcut de făcut, timpul trece productiv și te relaxezi Ć®n același timp, aici făcĆ¢nd și legătura cu diferența dintre o carieră doar pentru bani și una menită pentru tine. Timpul Ć®nseamnă bani, cine știe ce oportunități vei avea pentru acea ora petrecută Ć®nafara rutinei plictisitoare de zi cu zi.

            Poate am scris cam mult și am ajuns la filozofii stupide, dar eu așa gĆ¢ndesc și Ć®mi place să mă exprim liber, nu trebuie nimeni să fie de acord. Oare am "omorĆ¢t timpul" productiv, scriind acest articol ? RămĆ¢ne de văzut (probabil că nu, din moment ce nu citește nimeni cĆ¢nd vede așa mult scris, nici eu nu m-aș obosi sincer să fiu). Acum aștept criticile de genul:
 "Bă frate, n-ai altceva de făcut ? Te plictiseși rău smr, cum drq să nu Ʈți placă banii ? Vai viața ta...",
 dar asta e mentalitatea, nu ?
Cine știe, dacă primesc mai putin de 10 insulte, poate ma Ć®ncurajez să mai scriu... de ce nu ?

P.S.: Dacă ai citit pĆ¢nă aici și crezi ți-am deschis puțin ochii cu acest articol, vrei să Ć®ncerci lucruri noi și ...
Stai, să nu exagerăm, cine citește atĆ¢ta, lol nevermind xD




Un comentariu :